Aké sú spôsoby prenosu a možnosti prevencie pred Helicobacter pylori?

prenos-helikobakter

Infekcia Helicobacter pylori je jednou z najbežnejších bakteriálnych infekcií na celom svete. Približne 16% všetkých zhubných bujení spôsobujú predovšetkým štyri infekcie, jednou z týchto infekcií je aj helicobacter pylori. Čo znamená, že infekcie netreba brať na ľahkú váhu, zbavením sa infekcií vieme predísť závažným ochoreniam.

Infekcia helikobakterom  je považovaná za hlavnú príčinu:

  • chronickej gastritídy
  • peptického vredu a vredových ochorení
  • karcinómu distálnej časti žalúdka (adenokarcinómu žalúdka)
  • žalúdočného lymfómu
  • lymfómu lymfatického tkaniva spojeného sliznicou
  • žalúdočnej atrofie

 

Avšak ako a kedy sa infekcia prenáša, zostáva z veľkej časti záhadou. Identifikácia spôsobu prenosu je nevyhnutná pre rozvoj preventívnych opatrení a na prerušenie jej šírenia. No štúdie o tejto problematike je ťažké implementovať. Existujú  totižto veľké rozdiely v prevalencii infekcií v rôznych populáciách a etnických skupinách. Pravdepodobne to súvisí s nižšími hygienickými podmienkami a hustotou bývania. Vo vývojových krajinách sa naopak infekcia vyskytuje v oveľa neskoršom veku.

Je možné sa nakaziť?

Nákaza baktériou H. pylori je závislá jedine na Vás, nie na samotnej baktérii.

Zdá sa, že ľudia sú zatiaľ jediným overeným zdrojom H. pylori, ktorý sa tak dokáže ľahko preniesť z jedného človeka na druhého. Nie je však podmienkou, že sa prenesie na všetky osoby žijúce v úzkom kontakte. Mnoho ľudí sú tejto infekcii vystavovaní po celé roky a nenakazia sa. Dokonca aj v prípade, že sa nakazia, častokrát nedôjde k žiadnym zdravotným ťažkostiam a človek ani len netuší, že je jej hostiteľom.

Takže odpoveď na otázku či je H. pylori nákazou, je definitívne ÁNO.

Aby bolo možné navrhnúť preventívnu stratégiu, je dôležité objasnenie spôsobu šírenia tohto patogénu.

Helikobakter prenos

  • Iatrogénny prenos: ide o prvý a najčastejší spôsob prenosu, v ktorom dôležitú úlohu zohráva nedostatočná hygiena pri používaní rúrok alebo endoskopov, ktoré boli v kontakte so žalúdočnou sliznicou jedného pacienta s inými.
  • Orálny prenos: používanie rovnakej lyžice (napr. medzi matkou a dieťaťom), alebo bozkávanie medzi partnermi. Počas štúdie vo Viktórii v Austrálii v rokoch 1994-1995 sa zistilo, že vyššia pravdepodobnosť nákazy je u ľudí, ktorí majú nahromadený zubný povlak.
  • Fekálno-orálny prenos: prostredníctvom výkalov, ktoré sa dostanú do vody. Tento spôsob je však častejší v menej rozvojových krajinách, kde je vysoká absencia pitnej vody. Najčastejšie sú takto postihované deti.
  • Perorálny prenos (podaný ústami): prostredníctvom tepelne nespracovanej zeleniny, ktorá bola polievaná kontaminovanou vodou. Do vody sa mohli dostať fekálie alebo žalúdočné šťavy (zvratky).

Každopádne helikobakter je chorobou “špinavých rúk“, nedostatočná hygiena, tak zohráva hlavný faktor nákazy u nás.

Môže sa H. pylori preniesť aj zo zvierat na človeka?

helikobakter-prenos

Aj keď sa jedná o baktériu, ktorá je predovšetkým ľudským patogénom, našla sa aj u primátov, oviec a domácich mačiek. Nie je však jasné ako sa k nej zvieratá dostali. Najpravdepodobnejší je fekálno-orálny prenos (kúpanie v kontaminovanej vode alebo jej pitie).

 

Ranné detstvo

  helikobakter-deti (2)

Predpokladá sa, že prevažná väčšina infikovaných jedincov, nadobudla H. pylori už v rannom veku.

Matka pravdepodobne zohráva pri tomto prenose kľúčovú úlohu. Ústne sekréty, ktoré sú kontaminované H. pylori sa môžu prenášať na dojčatá. Prenos môže nastať aj v rámci spoločne užívanej lyžice, olizovaním cumlíka, cmúľaním dojčenských fliaš či dokonca žuvaním alebo ochutnávaním detských pokrmov.

 

Ako sa vyhnúť infekcii H. pylori?

 

Vedomosť o spôsobe prenosu by mohla byť účinnou prevenciou pred nákazou.

Dodržiavaním týchto pravidiel zamedzíte ďalšiemu šíreniu infekcie:

 

  • Dôkladné umývanie rúk teplou mydlovou vodou po použití toalety a pred jedlom môže pomôcť zabrániť šíreniu infekcie. Správne umývanie rúk začína teplou vodou a mydlom. Ruky by sa mali umývať aspoň po dobu 15-30 sekúnd a z oboch strán, vrátane nechtov. Po umytí si ruky opláchnite a osušte čistým uterákom alebo papierovou vreckovkou.
  • Príbory a poháre by sa nemali zamieňať, pretože baktérie sa môžu šíriť prostredníctvom slín.
  • Vyhnite sa spoločnému fajčeniu cigariet.
  • Nikdy nepožičiavajte svoju zubnú kefku.
  • Vodu pite vždy iba z čistých, bezpečných a overených zdrojov.
  • Bez ohľadu na to, kde žijete, alebo ste na cestách, vždy sa snažte vyhýbať potravinám, ktoré nie sú dostatočne uvarené.
  • Vyhýbajte sa potravinám, ktoré by mohli byť nedostatočne umyté, ako je napr. zelenina, mäso a ryby z trhov.
  • Nekonzumujte pokrmy z miest, ktoré nespĺňajú hygienické požiadavky – pracovníci nepoužívajú rukavice, dotýkajú sa peňazí, ľudí a následne tovaru a potravín.
  • Doprajte svojmu telu dostatok výživných látok. Jeden zo skvelých spôsobov ako zabrániť infekcii H. pylori, je jesť vyváženú stravu. Mali by ste konzumovať adekvátny podiel sacharidov, tukov, bielkovín, vitamínov, minerálov a vody na udržanie dobrého zdravotného stavu. Presný pomer jednotlivých typov potravín sa líši v závislosti od Vašej telesnej hmotnosti, pohlavia a úrovne aktivity. Väčšina z prijatých kalórií by mala pochádzať z čerstvého ovocia, zeleniny, strukovín, obilnín. Uistite sa, že máte dostatočný prísun vitamínu C (odporúčaná denná dávka je 1000 mg denne). Pravidelne konzumujte citrusové plody, ako sú pomaranče, citróny, limetky, grapefruity, rovnako ako zelenú listovú zeleninu.

Ako presne dochádza k prenosu tejto špirálovitej baktérie nie je stále veľmi známe. Infekcia sa zvyčajne získava v mladom veku. Je tu ale možnosť viacerých ciest a faktorov, ktoré prenos môžu ovplyvniť a zamedziť tak šíreniu nákaze.

 Účinné prostriedky na liečbu a prevenciu pred Helicobacterom pylori, ale aj pri:

žalúdočných a črevných ťažkosťiach

Ako sú napríklad žalúdočné a dvanástnikové vredy, dyspesia, bolesť žalúdka, pocit na zvracanie, crohnova choroba, nedostatočné trávneie, nájdete v našom e-shope, ktorý sa výhradne zameriava na odstránenie takýchto ťažkostí.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>